Geitrams (Chamerion angustifolium) er i full blomst i Tromsø første uka i august. Den farger veikanter og gamle jorder ceriserosa med sine høyrøyste aks. Geitrams kan brukes som matplante på våren/forsommeren, hvor en da kan høste geitramsskudd (ca 20 cm) og smørdampe disse som asparges. Geitramsbladene er rik på A- og C-vitamin og kan brukes som te før planten er kommet i blomst. Etter blomstring blir bladene litt beske. Du kan lese mer om historikk og bruksområdene til Geitrams på botaniker Rolv Hjelmstads side.
I geitramssaften bruker vi kun blomstene til planten. Blomstene smaker mildt floralt, med en liten anelse sødme. Noen får assosiasjoner til vingummigodt av smaken. I Canada er geitramsgele (Fireweed jelly) svært populær, og da er det også blomsten som brukes. Jeg plukker blomstene ved å dra blomsterstandene av akset. Jeg unngår å plukke frøstander, knopper og blader.
Utstyr: Bøtte, stor kasserolle og/eller beholder med lokk, oppvaskklede som er kokt (sterilisert), dørslag eller sikt, øse, trakt, sukker (ca 800 g per liter), sitronsyre (ca 30 g pr liter) og sitroner (etter smak), kokte flasker og dunker for å ha drikken i. Bruk gjerne engangshansker i arbeidet på siste dag, spesielt når en skal sile blomsterekstraktet.
Dag 1: HøstingPrøv å finne en geitrams-eng som ligger et stykke fra veien. I samisk kultur er det vanlig å be om lov fra enga om å plukke. Det er uansett en hyggelig gest å spørre, både eier og enga selv om lov til å høste. Pass på så du ikke plukker humler, bier og veps i slengen. Det er viktig å spre uttaket av blomster på området slik at insektene også får sitt.
Oppskrift for ca 4 liter saft:
- Ca 3-4 liter geitramsblomster (ca 400-500 gram)
- 1 sitron i skiver (kan sløyfes)
- ca 3 liter kokt vann (til like over blomstene)
- 1 pose sitronsyre
La blomsterfarge og smak få trekke ut over natt med lokk på det kaldt sted (gjerne kjøleskap). Sitronsyra er med på å “trekke ut” farge og smak.
Dag 2 eller 3: SaftingKok opp vann til å sterilisere utstyr (flasker, dunker, øse, trakt, dørslag og klede). Gjør klar en kasserolle som tar minst 6 liter. Sil fra blomster gjennom et klede ned i kasserollen. Etter oppskrifta over blir det litt i underkant av 3 liter blomsterekstrakt i kjelen. Kok opp ekstraktet og tilsett så 2,5 kg sukker og 3 poser sitronsyre (ca totalt 90-100 gram inkl. posen som ble tilsatt på dag 1). La safta få et oppkok til den klarner av sukker og syre. Smak deg fram med å tilsette vann i forhold 1:4.
Sjekk den nydelige fargen! Når smaken er godkjent, er det bare å fylle safta over på kokte flasker og dunker. Gjenbruk av vinflasker med skrukork og liknende anbefales! Safta kan også fryses i plastdunker og juskartonger.